Friday, April 18, 2014

NİYE ET YEMİYORUM?





 
 Bizler canlıyız, hayvanlar da canlı. Bir canlı türü olan insanın diğer bir canlı türü olan hayvanı sırf karnını doyurmak için öldürüp, yemesi bana normal ve ahlaki gelmemeye başladığından beri et yemiyorum.


 
 Bir insan türünün annesi ile evladını öldürmek nasıl cinayetse, bir hayvan türünün annesi ile evladını öldürmek de bana cinayet olarak görünüyor. Bir fark göremiyorum. O da acı çekiyor, acıyı hissediyor, öteki de.

 Diyeceksiniz ki, doğada canlılar diğer canlı türlerini öldürüp yiyorlar. İyi ama onlar öyle yapıyor diye bizim de öyle yapmamız gerekmez.  Hem biz değil miyiz kendinizi 'hayvan' dediğiniz canlı türünden daha üstün gören? Üstün olduğunuz için mi onları öldürme hakkını kendinizde görüyouz? Yoksa tıpkı aslan, kaplan, sırtlandan farksız olduğumuz  için mi onları yeme hakkını doğal buluyoruz?


 
 Doğada kendinden başka canlı türlerine merhamet, sevgi duyabilen hayvanlar var.

 Ben diyorum ki, bir aslan, bir kaplan öldürebilir çünkü onun başka seçeneği yok. Hayvanlardan üstün isek ve başka şeyler yeme seçeneğimiz de varsa, o zaman niye onları yiyoruz? Merhamet ve acıma hissimiz nereye kayboluyor? Kısaca kendi karnımı doyurmak için başka bir canlının eziyet görmesi, ölmesi bana doğru gelmiyor arkadaş. Ben kuzuyu canlı olarak seviyorum, alttaki gibi tabakta yemek olarak değil.





 Alttaki link çok genç bir kardeşimin - daha lise öğrencisiydi- bloguna ait bir yazı. Bir mezbaha çalışanının yaşadıklarını anlatıyor. Benzer bir yazıyı Hürriyet'te Ayşe Arman gidip görerek yazmıştı.  

http://bilimscience.blogspot.com.tr/2013/03/bir-mezbaha-calsannn-o-urkutucu-anlatm.html

Arada böyle yazılar paylaşıyorum, geçmişte bir blogcu kızmıştı, "niye böyle şeyer yazıyormuşum? Herkes vejeteryan olmak zorunda mıymış filan" o kişiyi silip atmıştım sayfamdan sevmem böyle tipleri. Kimse sana silah dayamıyor et yeme, ot ye diye ama sayfamda ne yazacağıma da karışamazsın, et yeme ot yeme propogandası yapabilirim sana ne? Sanki sigara iç, esrar iç, porno izle gibi kötü şeylerin propogandası yapıyorum! Beğenmiyorsan yorum yazmasın, okumazsın olur biter.

Et yemeyen otçul bir sanatçımız var: Harun Kolçak,demişti ki "herkes otobur olursa bu dünyanın daha barışçı bir yer olacağına inanıyorum çünkü doğaya bakın tüm otobur canlılar barışçıl canlılardır". Mezbahaların yeryüzünden kalktığını düşünüyorum ne kadar güzel olurdu. Belki insanlar da birbirlerini öldürmekten de vazgeçerlerdi.

Kedimize, köpeğimize 'İskender kebap' gözüyle bakıyor muyuz? Hayır. Peki kuzuya, danaya, ineğe niye farklı gözle bakıyoruz? Sütü, yumurtası yetmiyor mu bize?O sütlerle, yumurtalarla yapılan güzelim börekler, poğaçalar, kekler, pastalar? Belki hayvanlar sırf bunun için yaratılmıştır. Olamaz mı? Süt ve yumurta tüm hamur işi, tatlı ve pastaların ana maddesidir çünkü. Bu güzel yiyecekleri  ineklerin, koyunların ve tavukların sayesinde yediğimize göre onlara teşekkür etmek yerine neden bir de öldürüyoruz ki?

Sonradan Milliyet'de Sibirya'da çiğ et yiyen insanları gördüm iyice tiksindim etten aslında çiğken asla yiyemeyeceğimiz bir şeyi pişmişken niye yiyoruz?:(

http://www.milliyet.com.tr/fotogaleri/39205-yasam-tek-amaclari-hayatta-kalmak/1

No comments:

Post a Comment